Hvor finder jeg attesterne fra de små byer?

Det er ikke altid logisk, men her kommer lidt nødvendig viden:

Attesterne er gemt under lægedistrikter/lægekredse, som er kæmpestore. Vi har forsøgt at give dig link ind til attesterne så tæt på, som det er muligt. Købstæderne er rimeligt nemme at gå til, men hvor finder jeg en attest på en person, der døde i Næsbyhoved-Broby, Haarby eller på Langeland?

I de fleste år vil langelandske dødsattester være at finde under ‘Svendborg amt, Rudkøbing’ eller ‘Svendborg amt, øerne landsogne’. Øerne betyder i denne forbindelse de sydfynske øer, hvor attesterne ligger i datoorden, men for alle øerne samlet. Dog skal man ofte finde Tåsinge under Svendborg by.

Odense amts landsogne vil ofte være gemt under ‘Midtfyn landsogne’ eller ‘Nordfyn landsogne’. Og heller ikke her er logikken nem. For en by som Næsbyhoved-Broby (som jo var en landsby før vi fik storkommuner) ligger under ‘Midtfyn landsogne’ og ikke Nordfyn, som man skulle tro, da byen ligger nord for Odense.

Se f.eks. dette kort, hvordan Midtfyns lægekreds strækker sig ud på Fyn i 1915-1930. Kortet er venligst lånt fra www.digdag.dk

SÅ PRØV DIG FREM og brug det, du husker fra geografitimen. Hvis attesten ikke ligger under det landområde du tror, så kig i den nærliggende større by eller et andet landområde. Du kan også med fordel bruge www.digdag.dk hvor du skriver årstallet øverst, derefter folder menuen ‘Øvrige’ ud og vælger ‘lægekreds’ eller ‘lægedistrikt’. Om du skal vælge ‘kreds’ eller ‘distrikt’ er ikke til at vide, men hvis der kommer sorte streger på Danmarkskortet, er du på rette spor og kan zoome ind på kortet og få oplyst øverst til venstre, hvad lægekredsen eller -distriktet hedder. Eksempel: Haarby sogn i 1911:

Svaret er, at det er Assens lægedistrikt. Når man klikker på Haarby på kortet, kommer lægedistriktets navn frem øverst til venstre. Det vil sige, at du skal finde attesten under Fyn 1910-1914, 1911, Odense amt, Assens landsogne på denne hjemmeside.